Luetut: Blogit ja bloggaaminen

Normaali

Teema: Blogit ja bloggaaminen

Tuomas Kilpi

Blogit ja bloggaaminenBlogit ja bloggaaminen: luo blogeilla näkyvyyttä. Helsinki: Readme.fi, 2006.

Uuden blogin kunniaksi voisi aloittaa vaikkapa blogi-kirjalla: Kilven Blogit ja bloggaaminen on ainakin toistaiseksi ainoa suomenkielinen teos aiheesta.

Itselleni kirja oli pieni pettymys, sillä kirja osoittautui (yleisestä nimestään huolimatta) lähinnä yritysmaailman näkökulmasta kirjoitetuksi. Se onkin kirjan ehdoton vahvuus: Kilpi esittelee paljon konkreettisia esimerkkejä yritysbloggauksesta.

Kirja on omien sanojensa mukaan tarkoitettu myös kenelle tahansa aloittelevalle bloggaajalle. Tämä pitää varsin paikkansa, mutta korjaisin määrittelyä tarkemmaksi: kirja sopii ihmiselle, joka ei tiedä mitään blogeista. Jos on vähänkään seurannut blogeista käytävää keskustelua ja vaikka tutustunutkin johonkin blogiin, kirjan konkreettinen hyöty saattaa jäädä hyvinkin vähäiseksi.

Kirja sai kuitenkin janoamaan lisää tietoa, ja sitähän maailmassa on yllin kyllin tästäkin aiheesta tarjolla. (15.1.2007/ph)

Biz Stone

Who let the blogs out? A Hyperconnected Peek at the World of Weblogs. New York: St. Martin’s Griffin, 2004.

Who let the blogs out?

Tätä kirjaa joko vihaa tai rakastaa. Stone on ollut mukana blogien historian alusta asti; hän oli perustamassa Xangaa (yksi ensimmäisistä weblog-yhteisöistä) ja työskentelee nykyisin kuulemma Googlella. Kirjan ehkä parasta antia onkin blogien historiakuvaus: kuka teki, mitä teki ja miksi teki. Tätä kirjan osuutta suosittelen varauksetta kaikille ihan yleissivistävänä katsauksena blogien kehittymiseen.

Erinomaista kirjassa oli myös selkeä ja laajahko netiketti-osuus: mikä on sallittua blogissa ja mikä ei. Kaltaiselleni aloittelevalle bloggaajalle tästä oli paljon hyötyä. Stonella oli myös hyviä vinkkejä siihen, miten lukijoita saadaan palaamaan blogiin yhä uudestaan ja uudestaan. Luku jossa neuvotaan mitä tehdä, kun äiti hoksaa sinun pitävän blogia pisti hymyilyttämään. Teknisesti suuntautuneillekin kirjassa on paljon hyödyllistä tietoa yhteisöjen takana olevista teknisistä ratkaisuista.

Kaikille kirja ei kuitenkaan sovi: Stone kirjoittaa hyvin persoonallisella tyylillä joka varmasti sopiikin mainiosti virtuaaliseen blogimaailmaan. Kirjan kaltaisessa mediassa tyyli saattaa kuitenkin alkaa ärsyttää, varsinkin isompina annoksina. Kirja kannattaa lukaista useammassa osassa, ei kertaistumalta.

Kikkailevasta kielestä huolimatta suosittelen lämpimästi kirjaa kaikille, jotka haluavat syventää tietoaa blogeista ja niiden käyttötavoista.

Amazonin sivuilta pääset selaamaan kirjan sisältöä. (15.1.2007/ph)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s