Luetut: Esiintyminen

Normaali

PuhevaltaTorkki, Juhana. Puhevalta: kuinka kuulijat vakuutetaan. Helsinki: Otava, 2006.

Tätä kirjaa Esa Saarinen pitää parhaana puhetaidon kirjana, jonka tietää. Eikä ihme: Torkin esittämä malli perustuu vankasti antiikin suurten filosofien ajatteluun. Kirja menee syvemmälle kuin useimmat muut puhetaidon oppikirjat, ja etsii vastausta kysymykseen: mistä puhetaidossa perimmiltään on kyse?

Kirja jakautuu kolmeen päälukuun. Ensimmäisessä mietitään sitä, mitä puhe on ja käsitellään puhetta vaikuttamisen keinona. Toisessa pääluvussa Torkki neuvoo hyvän puheen rakentamisessa: siinä, miten yleisön saa kuuntelemaan, miten uskottavuutta (ethos) puhujana voi kehittää, miten vedotaan kuulijoiden järkeen (logos) ja tunteisiin (pathos). Kolmas luku on lyhyin, mutta keskittyy painavaan asiaan eli puhetaitoon yleensä.

Kirja on erinomaisesti kirjoitettu ja täynnä havainnollisia esimerkkejä mm. suomalaisista poliitikoista ja heidän esiintymisistään. Aloitettuani lukemisen en tahtonut malttaa laskea kirjaa käsistäni. En voi kuin olla samaa mieltä Esa Saarisen kanssa: Torkin teos on paras puhetaidon kirja jonka olen lukenut. (22.3.07/ph)

Suuri Kuu: Esittelyssä Juhana Torkki

Juhana Torkin kotisivut

Point.Kallio, Hilkka. Point. Tehoa ja taitoa työelämän esiintymistilanteisiin. Helsinki: Inforviestintä, 2006.

Vakuuttava esiintyminen on ryhdikkyyttä, rauhallisuutta, rentoutta ja rohkeutta. Mutta mitä tehdä, jos sattuukin olemaan huonoryhtinen, levoton, jäykkä ja arka? Silloin kannattaa lukea tämä kirja.

Hilkka Kallion teos on käytännönläheinen, konkreettinen ja helppokäyttöinen opas kaikille niille, jotka haluavat kehittyä esiintyjinä ja saada viestiinsä lisää vakuuttavuutta. Puolet kirjasta on omistettu puhetilanteeseen valmistautumiselle: esityksen suunnittelulle, esiintymiseen valmistautumiselle ja esityksen vaikuttavuudelle. Toinen puoli kirjasta käsittelee itse puhetilannetta ja sen taustatekijöitä: erilaisia tilanteita, viestinnällistä ilmaisua ja esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja.

Itselleni parasta antia kirjassa oli esityksen vaikuttavuuteen liittyvä osuus: vaikutuksen eri tasot ja perustelukeinot käytiin hyvin havainnollisesti läpi. Hyödyllinen oli myös osuus, jossa käytiin läpi erilaisia puhetilanteita sekä sitä, miten ulkopuoliset tekijät (mm. kuulijat) vaikuttavat esityksen onnistumiseen.

Lopuksi pieni varoituksen sana: tämän kirjan luettuasi et enää katso yhtään esiintyjää samoin kuin ennen. Miten kirja vaikuttaa omaan esiitymiseesi – sen jätän itsesi arvioitavaksi. (22.3.07/ph)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s