Vahvuuksilla vahvemmaksi?

Normaali

Marcus Buckinghamin mukaan ihminen ei menesty pyrkimällä poistamaan heikkouksiaan. Sen sijaan hänen tulisi keskittyä vahvuuksiinsa. Vahvuuksia ovat ”ne työtehtävät, jotka saavat meidät tuntemaan itsemme tuotteliaiksi, tarmokkaiksi ja sitoutuneiksi”.  Jotta saisimme vahvuuksista mahdollisimman paljon irti, meidän täytyy 1) tunnistaa ne ja 2) keksiä keinot joilla nostaa ne keskeiseksi osaksi omaa työtä.

Omien vahvuuksien tunnistamiseksi Buckingham kehoittaa listaamaan työtehtävät viikon ajan sekä kirjaamaan, miltä työtehtävä tuntui ennen, aikana ja jälkeen. Listaa on tärkeää ylläpitää jatkuvasti, kun tuntemukset ovat vielä muistissa mielessä. Kuvauksissa tulee pyrkiä konkreettisuuteen ja täsmällisyyteen sekä mahd. hyvään tarkkuuteen: tyyliä olipas kiva tavata tämäkin työryhmä on syytä välttää.

Kun viikon lista on valmis, Buckingham kehottaa valitsemaan ne kolme tehtävää jotka synnyttivät voimaikkaimmat myönteiset reaktiot. Ne ovat sitten tärkeimmät vahvuutesi.

Seuraavassa vaiheessa mietitään, miten vahvuuksien hyödyntämiseen voi käyttää enemmän aikaa:

  1. Tarkenna: Selvitä itsellesi, millä tavoin ja miten usein käytät kutakin vahvuutta työssäsi.
  2. Kohdenna: Mieti, missä tilanteissa voit kutakin vahvuutta enemmän hyödyntää.
  3. Opettele: Tunnista taidot ja tekniikat, joilla voi hyödyntää vahvuuksia vielä tehokkaammin.
  4. Laajenna: Mieti miten voit jakaa vahvuutesi muille ja laajentaa omaa tehtäväkenttääsi.

Näin toimimalla pystyy kuulemma kirjoittamaan oman toimenkuvansa uusiksi. Ja omat inhokit (eli rutiinit) voi taas siirtää nille, jotka kokevat ne omina vahvuuksinaan. Ellei nyt satu olemaan toimipisteen ainoa työntekijä, kuten amk-kirjastoissa usein saattaa tilanne olla.

Periaate kuulostaa kuitenkin ihan toimivalta. Tämä kevät on ollut sikäli erityisen rankka, että tunne rutiineihin sotkeutumisesta on ollut erityisen vahva ja usein toistuva. Voimaa pysähtyä ja arvioida tilannetta ei kuitenkaan ole tuntunut löytyvän. Kun ottaa huomioon että vedän määräaikaista projektia, on tilanne todella huolestuttava. Viimeistään nyt on aika reflektoida mennyttä ja tavoitteellisesti suunnitella tulevaa. Täytyypä kokeilla, miten Buckinghamin menetelmä toimii: siis A4 peliin ja listaamaan viikon työtehtäviä ja niiden herättämiä tuntemuksia.

Juttuun antoi impulssin artikkeli: Keller Johnson, Lauren. Vahvuuksilla vahvemmaksi. Fakta 4/2008: s. 56-58.  Alkuperäinen artikkeli: Using Your Strengths to Become Stronger. Harvard Business Review 2/2008, p. 3-5.  Saatavissa Ebscon Business Source Premieristä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s