Hattuleikki

Normaali

Fakta on vallan verraton hauskuuden lähde. Tällä kertaa nautiskelin Edward de Bonon Kuuden virtuaalihatun menetelmästä. Pukiessaan hatun päähänsä ihminen toimii yksinomaan tuon hatun edustamalla tavalla. Vaihtaessaan hattua hän myös vaihtaa ajattelutyyliä.

Mitä hyötyä tästä sitten on? Tästä saadaan kuulemma lisäarvoa ja malleja innovatiivisiin ratkaisuihin. Hatuttelua verrataan painotekniikkaan: värierottelun jälkeen jokainen väri painetaan vuorollaan ja näin saadaan täysväritulos.

Hattujen marssi

Valkoinen hattu edustaa tarjolla olevaa ja tarjottavaa informaatiota. Se erottelee faktat luuloista. Jos informaatio on ristiriitaista, se huomioi eri näkökulmat. Valkoinen hattu arvioi tiedon luotettavuutta ja merkitystä.

Punainen hattu keskittyy intuitioon ja tuteisiin, se antaa luvan ilmaista tunteet ja aavistukset. Käyttö tulisi kuulemma rajoittaa puoleen minuuttiin.

Musta hattu muistuttaa ongelmista ja riskeistä, osoittaa vaikeudet, tutkii miksi jokin ei toimi. Tämä hattu auttaa tekemään hyviä ratkaisuja.

Keltainen hattu keskittyy myönteisiin puoliin ja hyötyihin, kertoo mitä hyvää ideassa on. Tämä hattu vahvistaa luovuutta ja uutta ajattelua, mutta vaatii tietoista ponnistusta.

Vihreä hattu ohjaa uusiin vaihtoehtoihin ja luoviin ideoihin. Se pyrkii lieventämään ja poistamaan viat olemassa olevista ideoista.

Sininen hattu ohjaa ajatteluprosessia, kokoaa ryhmän tekemään päätöksiä, vetää yhteen.

Lähde: Fiilin, Petri. Aika vaihtaa hattua. Fakta 27 (2008): 5, s. 36-37.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s