Missä ovat kirjastokonsultit?

Normaali

Kirjastokentällä toimii hirvittävän vähän konsultteja – itse en muista näin äkkiseltään kuin kaksi joista toinen on IT-asiantuntija. Julkisin varoin ylläpidetyissä kirjastoissa ei tietenkään ole juuri markkinoita konsulteille: tarvetta on, mutta ei rahaa. Rahanpuutteesta johtuen kirjastoissa on vuosikymmeniä ollut vallalla vahva itse tekemisen kulttuuri. Onneksi siitä ollaan vähitellen luopumassa: usein esim. markkinointi annetaan jo ammattilaisten tehtäväksi.

Asia nousi ajankohtaiseksi siksi, että vietin perjantain kollegan kanssa joka on aloittelemassa konsulttina. Vaatii melkoista rohkeutta kääntää selkänsä säännölliselle virkatyölle ja heittäytyä vapaaksi yrittäjäksi. Hänen tapauksessaan kimmokkeen antoi määräaikaisen työsopimuksen loppuminen.

Kyseinen kollega edustaa oman tiensä kulkijoita. Hänen vahvuutensa on kyky nähdä asiat laajasti, taito tarkastella asioita totutusta poikkavalla tavalla ja raja-aitoja rikkoen. Tämän tyyppiset ihmiset ovat organisaation ehdoton rikkaus, mutta valitettavasti erityisesti julkisorganisaatioissa heidän arvonsa harvoin ymmärretään. Perinteinen virkamies(yhteisö) karsastaa muutosta.

Ihailen kollegani peräänantamattomuutta: hän ei suostunut sopeutumaan työyhteisön perinteiseen ajattelutapaan vaan lähti mielummin etsimään uutta tulevaisuutta. Kykenenkö itse samaan rohkeuteen, kun sen aika on?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s