Silmäily korvannut lukemisen

Normaali

ambro91 @ Flickr

Kuva: ambro91 @ Flickr

Tietokoneruudulta lukeminen on muuttanut myös tapaamme lukea kirjallisuutta, sanoo Mark Bauerlain. Bauerlain työskentelee yliopistossa englanninkielen professorina, joten hänen kuvittelisi tietävän mistä puhuu. Hänen kokemuksensa mukaan nuoret ovat tottuneet toimimaan niin, että he poimivat tekstistä ne osat tai tiedot joita he ovat päättäneet tarvitsevansa. Sana-sanalta lukeminen ei enään tunnu heistä järkevältä, ja esim. runon opettelu ulkoa se vasta idioottimaista on. Miksi opetella ulkoa, kun tiedon voi hetkessä tarkistaa internetistä?

Häpeäkseni tunnistan samat oireet myös itsessäni, vaikka olenkin kasvanut kirjoja lukevassa ja tietoa kunnioittavassa ympäristössä. Erityisesti työasioissa haen tietoa enää hyvin valikoiden: kokonaisuuksien hahmottamisen sijaan poimin ne faktat jotka tuevat premissejäni. Oppimiseen ja osaamisen syventämiseen ei enää tunnu olevan aikaa. Kymmenen vuotta sitten luin varmasti satoja romaaneja ja tietokirjoja vuodessa, nyt kuuntelen kirjani kotitöitä tehdessä tai luen junassa matkalla paikasta a paikkaan b. Syventyminen ja rauhoittuminen hyvän kirjan ääreen, joka sanan makustelu alkaa olla mennyttä.

Onko tässä aika itse kunkin huolestua? Bauerlainin mukaan on. Hänen uusi kirjansa on kuvaavasti nimeltään The Dumbest Generation: How the Digital Age Stupefies Young Americans and Jeopardizes Our Future (Or, Don’t Trust Anyone Under 30). Itse vain laajentaisin epäluottamuksen myös meihin alle viisikymppisiin :)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s