Mustat diat puuttuvat vielä

Normaali

Thomas Hawk @ Flickr

Kuva: Thomas Hawk @ Flickr

Parin viime vuoden aikana Powerpoint-diani ovat muuttuneet huomattavasti, ja toivottavasti parempaan suuntaan. (Esimerkki syksyltä 2007 ja syksyltä 2008)

Syitä tähän on useita, joista ehkä tärkeimmät ovat:

  • Ihminen voi tehdä vain yhtä asiaa kerralla: kuunnella tai lukea.
  • Tekstipohjaiset diat palveleva niitä, jotka eivät olleet paikalla. Miksi huolehtisin heidän tarpeistaan kun voin huomioida paikalla olijat paremmin?
  • Visuaalisen ilmaisun merkitys on kasvanut. Sääli vaan, että meitä tekstipohjaisen kulttuurin edustajia ei ole opetettu ilmaisemaan itseämme visuaalisesti – yrityksen tulos voi olla aika kökkö.
  • Hyvin valitulla kuvalla voi kertoa paljon enemmän kuin sanoilla. Kuva jää myös helpommin mieleen, ainakin visuaalisilla oppijoilla.
  • Kuvalla voi vaikuttaa ilmapiiriin ja niihin tunteisiin, joita esitys tai asia kuulijoissa herättää.

Kuten uuden asian opetteluun kuuluu, kehittäessäni visuaalista ilmaisua olen unohtanut suullisen puolen. Luontainen esitystapani suosii muutenkin improvisointia, joka mahdollistaa tilanteen ja kuulijoiden paremman huomioimisen. Mutta miten tällöin käy viestille – meneekö se todella perille vai jääkö se improvisaation jalkoihin?

On korkea aika kiinnittää huomiota myös sanalliseen puoleen. Koska olen tottunut tukeutumaan ppt-dioihin, mustan dian käyttö saattaisi olla yksi tapa pakottaa itsensä enemmän miettimään myös suullista ilmaisua. Seuraava askel olisikin unohtaa koko diojen käyttö ja puhua ilman mitään visuaalisia työkaluja.

Ehkä jonakin päivänä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s