Jokaisessa meistä asuu pieni tarinankertoja

Normaali

Nancy Duarte vieraili O’Reillyn Webcast -sarjassa 17.9.2008 puhumassa hyvän esityksen periaatteista. Esityksen kesto on 50 min + 10 min kysymyksille.

Duarten mukaan powerpoint-esityksellä voi tappaa hyvänkin tarinan, kuten hän todistaa näyttämissään dioissa Pikku punahilkasta. Useimmiten ppt-esitystä käytetään pelkkään dokumentointiin tai tukemaan esityksen pitäjän muistia. Tämän sijaan ppt-kalvojen tulisi tukea esityksen tarinaa tai viestiä. Duarten neljää periaatetta seuraamalla jokainen voi parantaa omaa esitystään.

  1. Kerro tarinoita. Esityksen tavoitteena on informoida, inspiroida ja vakuuttaa. Esityksen rakenteen on oltava selkeä, sillä kuulija etsii sitä automaattisesti. Sekava tai kokonaan puuttuva rakenne vie kuulijan huomion ja aiheuttaa tuskastumista. Kun rakenne on valittu, sitä tuetaan kertomuksilla, loogisella argumentoinnilla, käytännön demonstraatiolla ja tietysti koko esityksen pääidealla tai -ajatuksella (pitch).
  2. Näytä, älä tyydy vain kertomaan. Kuvien on tuettava viestiä, ja tarvittaessa ne on luotava itse.
  3. Pyri luomaan elämys. Kuulija tulee kuuntelemaan Sinua, joten pistä itsesi peliin. Toimi vuorovaikutuksessa diojesi kanssa (esim. Hans Rosling). Ota huomioon se, mikä on välineesi: yliopiston auditorio ja mobiilin näyttö vaativat hyvin toisenlaiset ppt-esitykset. Muista myös se, että sosiaalisen median työkaluilla esityksesi leviää kaikkialle ja saa oletettua suuremman yleisön (esim. Shift Happens, Brain Rules).
  4. Vaikuta! Tavoitteena ei ole se, että kuulijat nyökkäilevät ja puhuvat keskenään siitä, miten hyvä esitys oli. Tavoitteena on se, että kuulijat toimivat jollakin tietyllä tavalla.

Ennen kaikkea Duarte rohkaisee jokaista olemaan oma itsensä ja hyväksymään erilaisuutensa. Hyödyntämällä omaa ainutlaatuisuuttamme voimme luoda persoonallisia, tavoitteellisia esityksiä jotka sekä tuntuvat itsellemme luontevilta että jäävät kuulijoiden mieleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s