Johtajuuden seitsemän kehitysvaihetta

Normaali

Hankkeen kautta olen saanut mahdollisuuden osallistua amk-kirjastonjohtajien kokouksiin. Entisten kollegoiden työskentelyn tarkasteleminen ulkopuolisen silmin on saanut minut pohtimaan johtajuutta – ja ennen kaikkea johtajana kehittymistä.

David Rooke ja William R. Torbet ovat tutkineet johtajan kehittymistä. He erottavat seitsemän eri vaihetta, joita ovat:

Seven transformations of leadership

Rooken ja Torbertin mukaan 55% heidän tutkimistaan johtajista on joko opportunisteja, diplomaatteja tai asiantuntijoita. Saavuttajia (achiever) oli n. 30%. Vain 15% tutkituista johtajista oli indivisualisteja, strategeja tai alkemisteja. Eli vain murto-osalla johtajista on kykyä luovuuteen ja organisaation onnistuneeseen muutokseen.

Tyypillinen amk-kirjaston johtaja kuulunee jonnekin diplomaatin ja asiantuntijan välimaastoon. Itse taidan sopia parhaiten suorittajan ja indivisualistin määritelmiin, ainakin nykyisessä tehtävässäni projektipäällikkönä. Täytyy kuitenkin muistaa se, että luokittelu on aina vaarallista ja antaa yksipuolisen kuvan tilanteesta. Niin tässäkin: hyvässä johtajassa on epäilemättä kaikkia näitä ominaisuuksia. Kysymys n vain siitä, minkä niistä antaa hallita.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s