Tieteellis-yrittävä

Normaali

Kuuntelin aamulla ysiviisseiskaa, jossa muistutettiin tänään alkavasta yhteishausta toisen asteen opintoihin. Samassa jutussa kehotetiin testaamaan, mihin ammattiin parhaiten soveltuisi.

Muistan vielä, miten vastavalmistuneena käväisin työkkärissä oikean psykologin soveltuvuustesteissä. Valmistuin suoraan kortistoon: 90-luvun pahimpaan lama-aikaan töitä ei ollut tarjolla edes julkisella puolella, joten ensimmäisenä oli mietittävä alan vaihtoa. Psykologi sai minut kuitenkin toisiin aatoksiin, sillä testien mukaan minut on luotu vaatesuunnittelijaksi. Informaatikko tuli hyvänä kakkosena.

Uteliaisuudesta intoonnuin tekemään radiossa suositellun testin, jonka luotettavuudesta en tulosten perusteella menisi ihan takuuseen. AVO-ohjelman mukaan olen tyyppiä IE, eli ”tieteellis-yrittävä”:

riasec

I-tyypin ihmiset ovat kriittisiä, eritteleviä, älyllisiä ja loogisia. He ovat uteliaita ja haluavat ymmärtää ilmiöiden syitä ja löytää ratkaisuja ongelmiin. He arvostavat tiedon hankkimista ja opintoja. He ovat itsenäisiä ja haluavat usein työskennellä yksin omaan tahtiinsa. He ovat kiinnostuneita teoreettisista ja soveltavista tieteistä ja hakeutuvat etenkin tutkimus- ja tuotekehittelytehtäviin.

E-tyypin ihmiset ovat kunnianhimoisia, kilpailunhaluisia ja itsevarmoja. He arvostavat yhteiskunnallista asemaa ja varallisuutta. He ovat yleensä tarmokkaita ja pystyvät nopeisiin päätöksiin. He nauttivat haasteista ja ovat valmiita ottamaan riskejä. He ovat kiinnostuneita ihmisistä, mutta sosiaalisilla taidoillaan he pyrkivät pikemminkin johtamaan, valvomaan, vaikuttamaan tai suostuttelemaan kuin auttamaan muita ihmisiä. He toimivat mielellään johto- tai hallintotehtävissä, kaupallisissa tehtävissä tai yrittäjinä.

Ohjelma ei osannut sanoa kumpi tyypeistä oli kohdallani ensisijainen, joten sain tehdä tämän valinnan itse:

Valintasi perusteella ensisijainen tyyppisi on I ja toissijainen E. Kiinnostuskoodisi on IE.

IE-koodille ominaisia tehtäviä ovat esim. tiedepohjaiset asiantuntijatehtävät lähinnä yksityisen yritystoiminnan piirissä, esim. suunnittelu, konsulttitoiminta, terveydenhoito.

Okei, tähän mennessä ollaan vielä suurin piirtein samaa mieltä. Mutta mitä ohjelma sitten tarjosi minulle sopiviksi tehtäviksi? Kiinnostusten kohteiden perusteella sopisin kuulemma parhaiten seuraaviin ammatteihin: analyytikko, apteekkari, optikko, proviisori, tutkija, ympäristönsuojelusihteeri.

Toiseksi parhaita vaihtoehtoja olisivat mm. arkeologi, atk-suunnittelija, biokemisti, biologi, eläinlääkäri, farmaseutti. Ja tulihan se sieltä: informaatikko.

Tulokset ovat varsin mielenkiintoiset, varsinkin kun ottaa huomioon etteivät mitkään luonnontieteet meikäläistä pahemmin kiinnosta. Olen myös erittäin vahvasti käytännön ihminen, enkä suinkaan tieteellisesti suuntautunut. Analyyttinen toki olen, mutta se lienee koulutuksen sivutuote.

Huonoiten sopisin kuulemma siivoojaksi, toimistosihteeriksi tai kirjastovirkailijaksi.  Tässä olen tasan samaa mieltä: mikään tarkkuutta vaativa ammatti ei ole minulle tarkoitettu.

On syytä muistaa, että verkkotestien tulokset ovat parhaimmillaankin vain suuntaa antavia. Sen sijaan testit voivat olla hauskaa ajanvietettä: oma itse on aina ah niin mielenkiintoinen :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s