Jekyllin ja Hyden jalanjäljillä (1/2)

Normaali

Torstai-iltana JIMiltä tuli todella mielenkiintoinen dokumentti, jossa selviteltiin Stevensonin The Strange Case of Doctor Jekyll and Mr. Hyde -teoksen taustalla olevia faktoja. Tutkijat Tessa Dunlop ja Benedict O’Looney olivat vahvasti sitä mieltä, että Lontooseen sijoittuvan tarinan todellisena esikuvana oli Edinburgh, jossa Stevenson oli syntynyt ja jossa hän myös vietti pääosan elämästään.

Yksi teoksen taustatarinoista on epäilemättä William Burken ja William Haren tarina: kaksikko piti haudanryöstämistä turhan vaivalloisena tapana saada käsiin ruumiita anatomianlaitoksen tarpeisiin. Heidän ratkaisunsa oli murhata ihmisiä, joita ei luultavasti kaivattaisi: juuri kaupunkiin tulleita, köyhiä ja perheettömiä ihmisiä. Näin he voivat taata sen, että myyntiin saatiin siistejä ja ennen kaikkea tuoreita ruumiita – aikansa laatuajattelua se tämäkin.

Ilmeisesti lähes kaikki Burken ja Haren toimittamat ruumiit osti sama mies, tohtori Robert Knox. Tohtori Henry Jekyllin uskotaan pohjautuneen Robert Knoxiin, joka oli aikansa arvostettu anatomian asiantuntija ja erittäin suosittu mies. Yhteys Burkeen ja Hareen paljasti hänessä toisen, pimeämmän puolen. Tästä Stevensonin uskotaan saaneen ideansa kirjaan. Oli miten oli, ainakin Stevensonin kuvailema Jekyllin koti takapihalla olevine anatomiansaleineen voisi yhtä hyvin olla kuvaus Robert Knoxin kodista.

Mutta mikä ohjelmassa oli mielenkiintoisinta oli kertomus maanalaisen Edinburghin syntymästä. Mutta se on jo toinen tarina.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s