Jekyllin ja Hyden jalanjäljillä (2/2)

Normaali

Niin, Edinburghista: kaupungin ympärille rakennettiin 1500-luvulla suojamuuri, joka samalla esti kaupunkia kasvamasta muualle kuin ylöspäin. Tuloksena oli kaupunki, jossa talot olivat aikansa pilvenpiirtäjiä (korkeimmat 14-kerroksisia!) ja jossa kadut olivat kapeita. Tämä tarkoitti myös sitä, ettei auringon valo päässyt valaisemaan katuja – vain ylimmissä kerroksissa saatiin nauttia valoisasta elmästä :) Ja koska kaupungista puuttui viemäröinti, katutasolla oli elämä varmasti yhtä tuskaa.

Ei siis ihme, että säätyjen kerrokset heijastuivat myös asumisessa: mitä rikkaampi olit, sitä korkeammalla ja myös lähempänä valoa voit asua. Säätyläiset jopa rakennuttivat portaita talon ulkoseunustalle voidakseen välttyä seurustelemasta itseään alhaisempien kanssa. Tätä jatkui siihen saakka, kunnes kaupunki sai uuden osansa. Rikkaiden muutettua asumaan leveille kaduille, Edinburghin vanha osa jäi köyhille.

Mutta mikä kiehtovinta, vanhassa kaupungissa on rakennettu entisen päälle. Rakennuksissa on käytetty paikallista tulivuoriperäistä kiveä, joka on uskomattoman lujaa. Niinpä vanhoja rakennuksia ei purettu, vain niiden yläosa riisuttiin jotta saatiin tasainen pohja. Näin käytöstä poistettu rakennus toimi uuden perustana. Niinpä talojen alla on tänäkin päivänä nähtävissä aavemaisia vanhoja katuja, josta kuuluisin esimerkki lienee Mary King’s Close.

Ja miten tämä liittyy R. L. Stevensonin kertomukseen tohtori Jekyllistä ja herra Hydestä? Vaikka tarina sijoittuu Lontooseen, nykypäivän uskomuksen mukaan Stevenson kuvailee kirjassaan vanhaa Edinburghia, kenties Mary King’s Closea. Kadut nähtyäni ja kuvaukset luettuani olisin valmis olemaan samaa mieltä.

Pitäisiköhän sitä alkaa harkita uutta vierailua Edinburghiin? Edellisestä kerrasta on vierähtänyt pian 20 vuotta, vaikka kaupunki onkin yksi ehdottomia suosikkejani. Saisikohan sinne halpoja lentoja?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s