Paluu vaihtotalouteen?

Normaali

kuva: daveknapik

Välipäivinä oli New York Timesissa laaja juttu kirjastojen uusista tavoista  myöhästymismaksujen korvaamisessa. Juttu liittyy samaan, mistä jo marraskuussa kerroin: USAn kirjastoissa on alettu kerätä ruokaa myöhästymismaksujen sijaan. Kirjastot ovat  hyväksyneet yhteiskunnallisen vastuunsa ja ottaneet paikkansa kirkon ja Pelastusarmeijan rinnalla. Erityisen merkittäväksi asian tekee se, että USAn kirjastot ovat itsekin taloudellisesti ahtaammalla kuin koskaan aiemmin. Hyvä antaa vähästäkin, vai miten se olikaan?

Kirjastojen motiivit eivät tietenkään ole pelkästään eettisiä: yhtenä tavoitteena on saada asiakkaat palaamaan kirjastoon. Kirjastojen käyttötilastot ovat tärkeitä siinä vaiheessa, kun toiminnan rahoituksesta päätetään. Kyseessä on puhdas win-win -tilanne: kirjastojen käyttö kasvaa, velkaantuneet asiakkaat voivat palata kirjaston käyttäjiksi ja köyhät saavat ruokaa. Kaikki voittavat.

Suomessa ei taloustilanne taida vielä ihan yhtä paha olla; ainakaan kirjastot eivät ole alkaneet miettiä vaihtoehtoja myöhästymismaksuille. Sen sijaan vaihtoehdon ovat  tarjonneet paikalliset eläinsuojeluyhdistykset , jotka tänä jouluna Tampereen seudulla keräsivät rahan sijaan ruokatarvikkeita ja kaikkea muuta löytöeläinten päivittäisessä hoidossa tarvittavaa. Lisää tällaista!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s