Avoin tiedonkulku vaarassa

Normaali

Kuva: 1suisse

Maailmalta on nyt lyhyen ajan kuluessa kiirinyt useita huolestuttavia uutisia, jotka vaikuttavat vapaaseen tiedonkulkuun:

1) New York Times tulee osittain maksulliseksi

New York Times on pitkään ollut verkossa vapaasti luettavissa. Nyt ilmaispolitiikkaan on tulossa muutos: artikkeleita saa yhä lukea tietyn määrän ilmaiseksi kuukaudessa. Kun määrä ylittyy, muuttuu palvelu maksulliseksi. Järjestelmä sallii siis yhä ilmaisen satunnaiskäytön, mutta säännöllisesti verkkolehteä lukevat saavat jaksossa maksaa käytöstä.

2) YouTube testaa maksullisuutta

YouTube testaa, josko käyttäjät ovat valmiita myös maksamaan videoiden katselusta. Testikumppanina on suosittu Sundance Film Festival, jonka leffoja pääsee katselemaan YouTubessa noin viiden dollarin maksua vastaan.

3) EBSCOn monopoli laajenee

Moni vapaasti käytettävä verkkojulkaisu on siirtymässä EBSCOon. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että aiemmin ilmaiset julkaisut muuttuvat nyt maksulliseksi. Ja koska ne tarjotaavn vain yhden välittäjän kautta, hintakilpailua ei ole odotettavissa.

Ratkaisut ovat ymmärrettävissä, kun ajattelee mitä verkkokäyttö on aiheuttanut  perinteiselle paperijulkaisulle: USAssa puhutaan jo sanomalehtien kriisistä, eikä ole tilanne helppo suomalaisilla lehtitaloillakaan. Kirjastolaisena ja vapaan tiedonkulun ehdottomana kannattajana en voi kuitenkaan muuta kuin huolestua. Tältäkö näyttää verkon tulevaisuus?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s