Mitä lukee amk-kirjastolainen?

Normaali

Peruutin vuodenvaihteessa kaikki ammattilehtitilaukseni. Perustelin päätöstä taloudellisilla syillä: määräaikaisena informaatikkona palkkapussi on taattu vain tietyksi ajaksi. Päätös ei kuitenkaan ollut vaikea: jo kauan olen lähinnä silmäillyt uuden lehden juttuotsikot ja siirtänyt sen lukematta syrjään. Miksikö? Jutut joko käsittelevät ennestään tuttuja asioita tai ne eivät tunnu mitenkään liittyvään siihen kirjastoarkeen, jota itse elän.

Viikonloppuna puhalsin pölyt ammattilehdistäni ja katsoin niitä vähän tarkemmin amk-kirjastolaisen näkökulmasta. Informaatiotutkimus ja Signum käsittelevät tiedekirjastoja kiinnostavia asioita, ja muutamasta urheasta yrityksestä  huolimatta niiden käsittelemät aiheet eivät amk-kirjastolaista kosketa. Tietoasiantuntija keskittyy lähinnä yritysten tietopalveluihin, mutta lehdellä on paljon annettavaa myös erikoiskirjastoille joissa pohditaan myös oman organisaation sisäisen tiedon järjestämistä ja käyttöä. Polamkkilaisena silmäilen näitä juttuja huomattavan tarkasti.

Amk-kirjastolaiselle enemmän antaa Kirjastolehti: yleiset kirjastot ovat aina olleet kiinteässä yhteydessä oman alueensa yhteisöön, aivan kuten ammattikorkeakoulut oman alueensa työelämään.  Yleisten kirjastojen tämän hetkinen kehityssuunta on todella jännittävää seurattavaa, ja antaisi paljon myös meille amk-kirjastoille. Surullista kyllä, vaikuttaa siltä että amk-kirjastojen hurja kehitysvauhti on vaatinut veronsa:  olemme alkaneet taantua.

Vai onko kyse pikemminkin vakiintumisesta? Amk-kehityksen alkuaikoina olimme kaikki yhtä hämmentyneitä siitä, mitä amkkilaisuus on ja miten se eroaa tiede- ja oppilaitosmaailmasta. Tänään asiaa ei tarvitse miettiä: meillä on selkeä profiili ammatillisina ja alueellisina toimijoina. Tämä näkyy myös omassa verkkolehti Kreodissamme.

Amk-kirjastolaisella on siis kaksi lehteä yli muiden: Kreodi ja Kirjastolehti. Muuta ei tarvita. Joku voisi tässä kohtaa tietysti väittää, että tarvitaanpas: miten sitä muuten pysyy mukana muiden sektorien kehityksessä? No tietysti verkkoa seuraamalla ja osallistumalla alan tapahtumiin.

On ihan turha maksaa lukemattomista lehdistä. Sanoi hän ja kiikutti omansa paperinkeräykseen – ja ilman huonoa omaatuntoa.

Mainokset

2 responses »

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s