Pelkistä. Pelkistä. Pelkistä

Normaali

Viime viikot olen käyttänyt jokaisen mahdollisen vapaan hetken rakentaakseni Polamkin henkilökunnalle suunnattua sessiota paremmista esitysdioista. Viestini on yksinkertainen, mutta sen ilmaiseminen napakasti ja selkeästi on osoittautunut työlääksi. Pascal oli oikeassa: asian ilmaiseminen lyhyesti vie enemmän aikaa kuin sen ilmaiseminen pitkän kaavan mukaan.

Tämä sai minut miettimään meidän kirjastolaisten ammattitautia: asiakkaan hukuttamista tietoon. Meillä on ikävä tapa pyrkiä tyhjentävään vastaukseen, oli kysymys miten yksinkertainen tahansa. Katleena Kortesuo kirjoitti blogisssaan eilen todella osuvasti:

..asiakas käyttää asiantuntijaa suurien linjojen vetämiseen – ei pikkutarkkoihin nähräämisiin. Kun ammattilainen viestii alan ulkopuolisten kanssa, yksityiskohdat eivät saa nousta liian tärkeiksi.

Tätä eivät kaikki asiantuntijat ole oivaltaneet. He yrittävät todistaa asiantuntemuksensa detaljeilla, ja samaan aikaan asiakas yrittää peittää haukotustaan.

En ole ihan varma, onko aina kyseessä tietoinen halu osoittaa asiantuntemusta. Ainakin kirjaston asiakaspalvelussa kyse lienee turhan innokkaasta auttamisenhalusta.

Onneksi viestinnällisen osaamisen lisääntyminen ja asiakkaan odotusten parempi tiedostaminen ovat omalta osaltaan saaneet meitä kirjastolaisia hieman suitsimaan itseämme; väitän, ettei tilanne ole enää yhtä paha kuin vaikkapa viisi vuotta sitten.

Olemme oppineet pitäytymään oleelliseen. Olemme oppineet pelkistämään. Pelkistämiseen kehotan myös Polamkin henkilökuntaa esitysten suunnittelussa, mutta yhtä hyvin tuo kehotus sopii kaikkeen viestintään. Eikä se pöllömpi olisi elämänohjeenakaan.

Mainokset

One response »

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s