Mitä some-työkaluja kirjasto oikeastaan tarvitsee?

Normaali

Olen kevään ajan vetänyt some-kurssia oman organisaationi väelle. Kurssin aikana on ollut mahtavaa seurata, miten  väki suhtautuu someen ja sen työkaluihin. Kurssilaisten terve epäilys ja tarpeen kyseenalaistaminen on saanut itsenikin tarkastelemaan somea uudella tavalla – me vahvasti kehittämishenkiset ihmiset kun hurahdamme uusiin asioihin aina ja tosissamme, nähden niissä pelkkiä mahdollisuuksia.

Kurssilaiset ovat saaneet minut miettimään sitä, mitä some-työkaluja kirjasto oikeasti tarvitsee. Nykyisen työpaikkani Poliisiammattikorkeakoulun kohdalla olisin taipuvainen vastaamaan: ei välttämättä mitään. Intranet Seitti ja poliisihallinnon sisäinen sähköpostijärjestelmä ovat kirjaston viestintätarpeisiin varsin riittäviä, sillä ne ovat myös kirjaston asiakkaiden tärkein viestintäkanava. Polamkin kirjasto on kuitenkin varsin poikkeava esimerkki, sillä se toimii suljetussa ja moninkertaisesti turvatussa ympäristössä.

Tästä huolimatta myös meillä on nähtävissä selvää painetta ainakin Facebookin käyttöönottoon, onhan se yksi tärkeimmistä opiskelijoidemme viestintäkanavista. Toisaalta, miksi kirjaston lopulta pitäisi viestiä asiakkaidensa kanssa Facebookissa? Sellaisiakin näkemyksiä nimittäin on, että opiskelijat käyttävät naamakirjaa pitääksen yhteyttä kotipaikkakunnalle jääneisiin tai maailmalle levinneisiin kavereihinsa – eivät he halua törmätä kirjastontäteihin tai, vielä pahempi, opettajiin paikassa, jossa jutskaavat kavereidensa kanssa.

Pari kuukautta sitten Scott Douglas kehotti kirjastoja ottamaan käyttöön ainakin seuraavat viestinnän välineet:

  • tekstiviestit
  • Facebook
  • YouTube
  • iPhone-sovellus
  • Meebo
  • Blogger
  • Flickr
  • Twitter

Itse en olisi ihan näin laajalla rintamalla välttämättä liikkeellä, mutta resursseistahan se on kiinni. Jos innostuneita tekijöitä riittää, siitä vaan! Tärkeintä kuitenkin on se, että kirjasto tekee tietoisen päätöksen valinnoistaan ja sitoutuu todella panostamaan valitsemiinsa palvelumuotoihin. On parempi lähteä mukaan muutamaan tärkeimpään verkostoon ja panostaa niihin, kuin olla mukana kaikissa verkostoissa mutta aktiivisesti vain joskus ja jouluna.

Mainokset

One response »

  1. Päivitysilmoitus: Julkista dataa ja sosiaalista mediaa « Verkko haltuun! Nätet i besittning!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s