Maatalousmuseo Sarka

Normaali

Uudessa kotiseutusarjassani esittelen ensimmäisenä Suomen Maatalousmuseo Sarkan, joka löytyy Loimaalta, loistavien kulkuyhteyksien päästä.

sarka

Sarka on harvinaisen onnistunut esimerkki nykyaikaisesta museosta, joka on tiiviisti mukana yhteisönsä toiminnassa: tarjolla on erilaisia tapahtumia, markkinoita ja myyjäisiä, kyläkeskiviikkoa ja Sarkasunnuntaita. Oman vierailuni aikoihin oli Sarkasunnuntain ohjelmassa tulossa perunajauhon tekoa kotikonstein, syyskuussa teemana ovat villiyrtit.

Vaikka Sarka tituleeraa itseään maatalousmuseoksi, se on kaukana perinteisestä museo-käsityksestä. Perusnäyttely on rakennettu vuodenkierron mukaan, ja se antaa hienon kuvan paitsi maataloustyöstä ja sen kiinteästä suhteesta vuodenaikoihin, myös maatalouden kehityksestä kaukaa historiamme alusta aina tulevaisuuteen. Näyttelyssä on sopivasti tietoa ja vuorovaikutteisuutta, ja oppiminen tapahtuu siinä sivussa jos uskaltaa heittäytyä kokeilemaan.  Pellikin ruokinta on hauska tapa kerrata sitä, miten se lehmän ruoansulatus taas menikään. Tilatietokannasta saattaa löytää sukutilan, josta ei vielä tiennytkään. Puhdetyöpirtin hämärässä on mukava istuskella ja kuunnella tarinointia.

Kaikkein vaikuttavin osuus museosta löytyy kuitenkin sen aulasta. Pienoismalli Ajan virta kuvaa kuvitteellisen kylän kolmetuhatvuotisen kehityksen pronssikaudesta nykypäivään. Pienoismalli kuvaa hienosti paitsi yhteiskunnan kehitystä, myös sitä miten paljon ihminen muokkaa elinympäristöään.

Sokerina pohjalla Sarka tarjosi Elina Kujansuun maaseutuaiheisen näyttelyn. Upean visuaaliset työt ovat öljyväri- ja lyöntimetallimaalauksia pleksille. Omia lemppareitani olivat kaikenkarvaiset lehmät, mutta olisi näistä mikä tahansa kelvannut omallekin seinälle. Näyttelystä pääsee nauttimaan vielä syyskuun loppuun asti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s