Tiedon vallankumous

Normaali

saloSalo, Immo. Big data : tiedon vallankumous. Helsinki: Docendo, 2013.

Ensin oli verkkokauppa, sitten tulivat Web 2.0, sosiaalinen media ja pilvipalvelut. Uusin nousussa oleva trendi vaikuttaisi olevan big data. Salon mukaan käsitteellä viitataan kahteen asiaan: 1) datan määrän nopeaan kasvuun ja 2) teknologioihin, joilla kasvavasta ja monimuotoistuvasta datasta pyritään jalostamaan arvokasta tietoa.

Big datassa yritetään ratkaista se, miten ”siirtää, tallentaa, tarvittaessa yhdistää, monipuolisesti analysoida ja ennen kaikkea tehokkaasti hyödyntää kaikkea käsillä olevaa dataa.” (s. 21) Ja dataahan on: jokainen älypuhelin, valvontakamera, sääasema, liikkeentunnistin, ajotietokone ja vaikka hiukkaskiihdytin tuottaa uskomattomia määriä dataa joka sekunti.

Salo puhuu myös siitä, miten datan määrä (volume)  jatkuvasti kasvaa eksponentiaalisesti,  miten sen syöttönopeus (velocity) järjestelmiin kasvaa jatkuvasti samoin kuin se vauhti, jolla dataa täytyisi myös saada käyttöön. Lähteiden monipuolistuessa saatavilla olevan datan heterogeenisyys (variety) kasvaa.

Havainnollistaakseen asiaa Salo esittelee kirjassaan useita toimijoita, vanhoja (mm. Amazon, Google, IBM, HP)  ja uusia (Hadoop), jotka ovat hyödyntämässä big dataa. Valitettavasti en ole it-alan ammattilainen, joten suuri osa käytännön esimerkeistä jäi  pinnallisen ymmärryksen varaan. Se ei kuitenkaan haitannut kokonaisuuden hahmottamista. Kysymys on lopultakin tavoista etsiä, järjestää ja yhdistää tietoa, mitä me kirjastoissa teemme jatkuvasti. Data ja työkalut ovat vain hieman toisenlaiset.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s