Hakukone haltuun harjoittelemalla

Normaali

niskanenNiskanen, Matti. Hakukone haltuun : tehosta tiedonhakutaitojasi internetissä. Helsinki: Finn Lectura, 2013.

Lokakuussa tuli telkusta parikin mielenkiintoista digijuttua*, joten odotukseni olivat korkealla kun tartuin tähän kirjaan. Odotin saavani analyysiä siitä, miten hakukoneiden algoritmit toimivat ja millaisia asioita ne ottavat huomioon. Sen sijaan kirja antaa käytännön neuvoja siihen, miten rakentaa tehokkaampia hakulauseita (käyttämällä yksittäisiä sanoja kysymysten sijaan) ja siihen, millaisia hakuoperaattoreita Google tarjoaa käyttöön.

Ei siis mitään uutta ainakaan kirjastolaiselle. Myönnettävä on, ettei Niskanen millään voisikaan ottaa kantaa hakukoneiden algoritmeihin, ovathan ne varsin tarkasti salattua tietoa.

Kirja on yllättävän hyvä, kun sitä tarkastelee varsinaisen kohdeyleisön näkökulmasta. Niskanen ei turhia jaarittele vaan ilmaisee asiat lyhyesti ja ytimekkäästi. Kirjan kuvitus ja taitto on onnistunut. Parasta kirjassa ovat harjoitukset, joilla jokainen voi helposti havainnollistaa hakukoneen toimintaa.

Ja sokerina pohjalla: Niskanen esittelee amkkien Theseuksen ainoa esimerkkinä julkaisuarkistoista (s. 35). Jo pelkästään tästä syystä kirja kannattaa hankkia jokaiseen amk-kirjastoon.

*) Spotlight: Enemmän kuin pelkkä hakukone ja Minä, Jessica Parland-von Essen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s