Listoja lepopäivän ratoksi

Normaali

Rakastan listoja. Numeroituja listoja. Listoja ranskalaisilla viivoilla. Listoja sekä erikoismerkeillä että ilman. Ostoslistoja. Osallistujalistoja. TOP-listoja. Listoja tekemättömistä töistä. Mutta ennen kaikkea rakastan listoja tulevaisuuden trendeistä. Kun eteeni sattui kirja

paukkuPaukku, Timo. Kymmenen uutta ihmettä : teknologiat, jotka muuttavat maailmaa. Helsinki: Gaudeamus, 2013.

niin pakkohan siihen oli tarttua. Jokainen Paukun esiin nostama teknologia on todellinen ihme, ja oikeasti tuntuu siltä. Otetaan nyt vaikka kolmiulotteinen tulostus: vielä pari vuotta sitten se tuntui pelkältä scifi-kirjailijoiden fiktiolta. Tänään 3D-tulostukseen törmää kaikkialla, jopa kirjastoissa: (mm. Helsinki, Kouvola).

Muita Paukun esittelemiä teknologioita ovat grafeeni, nanotekniikka, kantasolut, synteettinen biologia, optogenetiikka, pilvipalvelut, esineiden internet, ohjelmoitava aine sekä algoritmit + yksityisyys.

Paukun esittelemät asiat sinänsä ovat varsin mielenkiintoisia, ja maalaavat tulevaisuudestamme todella hurjan kuvan. Vähän kirjasta jäi kuitenkin sekava olo. Ensi ajattelin, että vika oli taas pöydän ja tuolin välissä: kun humanisti lukee teknologiasta, mitä muutakaan voi odottaa? Mutta kieltämättä tekstistä tuntui puuttuvan tietty logiikka. Jos sen ei anna häiritä, kirja on hyvinkin tutustumisen arvoinen.

Tiukan tekniikan jälkeen kaipaa jotakin pehmeämpää, ja Paukun kirjan tasapainottamiseen sopii erinomaisesti

100 social innovations from FinlandTaipale, Ilkka. 100 social innovations from Finland. 2. rev. ed. Helsinki: SKS, 2013.

Tuttuja suomalaisia ja maailmalla tunnettuja innovaatioita ovat mm. parlamentarismi, äitiysloma, päivähoito, peruskoulu ja sosiaaliturva. Nämä kaikki tuntuvat tämän päivän suomalaisesta itsestäänselviltä, ja kirja onkin hyvä muistuttaja siitä että asiat voisivat olla toisinkin.

Vaikka mainitsemani esimerkit ovat siitä ”isommasta” päästä, Taipale ei tarkastele innovaatioita turhan vakavasti. Mukana ovat mm. joulupukki, arjen erotiikka, kuivakäymälät ja hulluvitsit. Kirjoittajien joukossa on johtajia ja ministereitä sekä oman alansa asiantuntijoita. Tuntuu uskomattomalta, ettei tämä kirja ensimmäisen kerran ilmestyessään juuri saanut huomiota. Se on mielenkiintoinen, viihdyttävä ja välillä uskomattoman hauska. Suosittelen!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s