Bring your own devices

Normaali

  • Kirjaston hyllynreunan QR-koodeja pitäisi testata, mutta työpuhelin ei anna asentaa QR-koodin lukijaa. Mitä teet?
  • Kirjaston OPACin mobiililiittymä kaipaa testausta, mutta työkännykkä mahdollistaa vain puhelut. Mitä teet?
  • Kirjaston tietokantojen etäkäyttö kaipaa testausta, mutta sinulta puuttuu mobiililiittymä. Mitä teet?
  • Osallistut työn puolesta seminaariin jossa kommentointi tapahtuu somen kautta, mutta sinulla ei ole mobiililiittymää. Mitä teet?
  • Sinulla on sekä kalenteri että s-posti työkännykässä, mutta 123-näppiksellä niiden käyttö on hidasta ja hankalaa. Mitä teet?

Vastaus jokaisen kysymyksen kohdalla on usein sama: tuot oman laitteesi kotoa. Erityisesti julkisen puolen organisaatioissa voi tietotekninen toimintaympäristö olla todellisiin tarpeisiin verrattuna riittämätön. Selvitäkseen töistään on työntekijä mielenkiintoisen valinnan edessä: kärvisteletkö olemassa olevilla työkaluilla, vai otatko käyttöösi oman kotikoneen, tabletin, älykännykän? Työn sujuvuuden kannalta valinta on selvä.

Uusimmasta Tietokone-lehdestä luin, että tämä ”Bring your own device” (Byod)-suuntaus on yleinen, ja sen sanotaan olevan kaikkein radikaalein it-alan mullistus sitten henkilökohtaisten pc-laitteiden. Yrityksissä Byod-konsepti tarkoittaa kuitenkin jotakin muuta kuin äskeisissä esimerkeissäni: yritys tukee laitteiden ostoa, työntekijä satsaa itse pienen osuuden ja laite on työntekijän hallussa kokonaan.

Byodin rinnalle on syntynyt toinen toimintamalli, ”Choose your own device” (Cyod), jossa työntekijä saa itse valita työkalunsa. Yritys ostaa ja omistaa laitteet, joskus työntekijä voi halutessaan osallistua kustannuksiin. Vastineeksi hänellä on lupa käyttää laitteita myös muussa kuin työkäytössä.

Ammattikorkeakouluissa kumpikin malli toimisi erinomaisen hyvin, jos tietohallinto olisi valmis luopumaan vakiointiin perustuvasta toimintatavasta. Kun työ ei ole enää sidottu tiettyyn paikkaan edes työpaikalla, mobiiliudesta tulee tietoteknistenkin työkalujen perusedellytys. Vakioituja ja tietohallinnon hallinnoimia koneita ei enää tarvita, kun työskentely on siirtynyt pilveen ja  virtualisointi (Citrix, vdi) mahdollistaa raskaidenkin tietojärjestelmien (esim. Winha, Ostolaskujen käsittely, HR-ohjelmistot) pyörittämisen jopa iPadilla. Saisikohan sitä Voyageria liitettyä Citrixiin?

Kiinnostuitko? Lue lisää:

Kotilainen, Samuli. IT-työn uusi malli: ilmiö Bring your own devices. Tietokone 11, 2013: s. 26-33.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s