Älä tee kaikkea, älä kerro kaikkea, älä usko kaikkea

Normaali

Käsi ylös, jos olet niitä ihmisiä joiden mielestä verkossa liikkuja saa sitä mitä tilaa: ellei tajua itse olla varovainen ja vähän miettiä mitä verkkoon pistää, vastatkoon seurauksista. Näin minäkin ajattelin kunnes luin tämän kirjan.

tranbergTranberg, Pernille & Heuer, Steffan. Älä kerro kaikkea! Itsepuolustusopas verkkoon. Helsinki: Talentum, 2013.

Parivaljakko maalaa tarkoituksellisen synkeän kuvan internetin ikävistä puolista. Suuryritykset esiintyvä tässä kirjassa ilkeinä toimijoina, joiden ainoa intressi on kerätä sinusta mahdollisimman paljon tietoa kuluttajista ja myydä sitä eteenpäin. Tuskin todellisuus on ihan niin mustavalkoinen kuin kirjoittajat väittävät, mutta kieltämättä tarina Facebookin evästeistä pysäytti miettimään: ensin yhtiö väitti evästetietoja vahingossa syntyneeksi ohjelmavirheeksi, sitten jätti patenttihakemuksen menetelmälle, joka kerää ”tietoja sosiaalisen verkon käyttäjien toimista heidän ollessaan toisessa verkko-osoitteessa” (lue lisää).

Internet on ollut käytössä jo niin kauan, että meillä on olemassa sukupolvi joka ei tiedä ajasta ennen internetiä. Niinpä verkon yksityisyyteen ja sen puutteeseen liittyvät ongelmat ovat kaikille tuttuja ainakin jollakin tasolla. Internet on epäilemättä myös muuttanut meitä, ainakin itsessäni tunnistan sitä samaa avoimuuden lisääntymistä mikä on nähtävissä nykypäivän nuorissa. Sen verran kuitenkin olen kiinni vanhassa maailmassa, että vaikka työssäni olen varsin avoin, yksityisyyttäni varjelen kynsin hampain. Ihan pelottaa ajatella, mitä Google minusta tietää. Ihan liian paljon, jos Tranbergia ja Heueria on uskominen.

Kaiken kaikkiaan kirja on hyvä muistutus siitä, miten paljon mahdollisuuksia teknologia antaa tiedon keräämiselle. Big data on todellisuutta, ja haaste onkin siinä kuka dataa hyödyntää ja miten. Tiedonkeruuta tuskin kukaan kykenee estämään kokonaan, mutta Tranbergin ja Heuerin neuvoilla sitä voi ainakin häiritä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s