Kaaos ravistelee uusiutumaan

Normaali

jokitaloJokitalo. Päivi. Powerpoint-vapaa vyöhyke. Helsinki: Avain, 2014.

Mace Ojala kehotti blogissaan kaikkia ostamaan tämän kirjan, joten voin nyt tasapuolisuuden nimissä kehottaa odottamaan sen ostopäätöksen kanssa. Kirja kun sattuu olemaan BTJ:n tapaan ylihinnoiteltu. Jos haluat silti hankkia kirjan, älä tee niin kuin minä ja pistä omia eurojasi likoon. Osta kirja kirjastoosi.

Powerpoint-vapaa vyöhyke esittelee kirjastojenkin kehitystyössä näkyvää uutta ajattelua, sitä miten yhteistoiminta ja perinteisten tapojen rikkominen synnyttää innovaatioita. Jokitalo tutustuttaa meidän kollaborativiseen johtamiseen, kumppanuuksien hyödyntämiseen, erilaisiin kokoontumisen ja yhdessä tekemisen muotoihin (epäkonferenssit eli campit, Maker-kulttuuri). Ellet ole ehtinyt seurata yleisissä kirjastoissa tapahtuvaa muutosta, tämän kirjan avulla pääset nopeasti kärryille tämän hetken tilanteesta.

Päivi Jokitalo on syystäkin kirjastoalalla seurattu ja kunnioitettu viestijä ja innovoija. Powerpoint-vapaa vyöhyke on ihan kelvollinen kirja. Se on kuitenkin vain askelen edellä niistä, joissa kootaan verkossa jo kerran julkaistu tieto yksiin kansiin. Jokitalo on kirjoittanut jutut omin sanoin, mutta pääosa tekstistä koostuu erilaisista tapauskertomuksista.

Kirja olisi hyötynyt väliotsikoista: on väsyttävää lukea tekstiä, jossa jokainen kappale on case-kuvaus. Kun luet neljättä peräkkäistä kuvausta, ne alkavat mennä iloisesti sekaisin.  Kirjasta olisi ehkä saatu selkeämpi, jos sen sisältö olisi järjestetty hieman eri tavalla: ensin kuvaus ilmiöstä yleensä ja Jokitalon oma analyysi siitä, mikä ilmiössä toimii ja mikä ei, sitten erilliset case-kuvaukset. Toisaalta, nykyisessä muodossaan kirja kuvaa ehkä paremmin koko ajattelun pehmo-anarkistista henkeä.

Vaikka kokonaisuutena kirjasta jäi jotenkin kaoottinen olo, se ei ole huono asia. Kaaoksesta lähtee uusi ajattelu, ja toivottavasti myös muutos parempaan. Kaltaisilleni vanhoille jäärille pieni epämukavuus on vain hyvästä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s