Kehityskeskustelukausi meneillään

Normaali

keskusteluKevät on kehityskeskustelujen kuumaa aikaa, niin myös HAMKissa. Jälleen yhteen uuteen keskusteluun valmistautuessa kaipaan kipeästi niitä yksinkertaisempia aikoja, jolloin organisaation tavoitteet olivat kirkkaat, sekä esimies että alainen tunsivat omat tehtävänsä ja asioita voitiin suunnitella viiden vuoden aikajänteellä.

Nyt tilannetta kuvaa parhaiten sana kaaos. Edellisenä vuonna sovitut kehityskohteet ovat muuttuneet merkityksettömiksi organisaation strategian eläessä ja jopa arvojen muuttuessa (!). Henkilöstön leikkaukset ovat hämärtäneet toimenkuvat. Tulevaisuutta ei voi suunnitella edes vuotta eteenpäin, kun kehysorganisaation strategia on jatkuvassa muutoksen tilassa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL toteutti alkuvuodesta  kyselyn, jossa jäseniltä kysyttiin heidän tuntemuksiaan kehityskeskusteluista. Kysely lähetettiin reilulle 6000 JHL:läiselle, vastausprosentti oli 25. Tutkimuksessa todettiin mm. näin:

Lähes 60 % ei ole voinut hyödyntää kehityskeskusteluja ammatillisessa kehittymisessään. Huomattava määrä vastaajista ei saa vastetta omaan ammatillisuuteensa kehityskeskustelussa, jonka päätarkoitus on ammatillisen osaamisen edistäminen! Puheet ja teot eivät myöskään ole kohdanneet, eivätkä keskustelut ole johtaneet käytännön tekoihin yli puolella vastaajista. (Hyvä vai hyödytön kehityskeskustelu? / JHL, 2014.)

Tutkimustuloksista ja omista kokemuksista huolimatta jaksan kuitenkin vielä uskoa siihen, että keskustelusta voi olla todellista hyötyä. Parhaassa tapauksessa kehityskeskustelu selkeyttää tilannetta. Esimiehellä on mahdollisuus konkretisoida omaa näkemystään tavoitteista ja siitä, miten alainen voi omalla työllään niihin vaikuttaa. Alaisella taas on loistava mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja organisaationsa tulevaisuuteen.  Tämä ei kuitenkaan tapahdu automaattisesti, vaan se vaatii panostusta sekä esimieheltä että alaiselta. Tässä auttaa organisaation kehityskeskustelulomake, tuo paljon parjattu mutta oikein käytettynä mainettaan parempi työkalu. Joko sinä olet täyttänyt oman lomakkeesi?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s